Burghie și tipuri de materiale

Găurirea este un procedeu utilizat pentru a crea o gaură cilindrică sau un orificiu într-o piesă solidă de material, adesea ca precursor al filetării sau pentru a pregăti materialul pentru introducerea unui element de fixare, cum ar fi un șurub sau un șurub. Unealta de tăiere utilizată pentru găurire se numește burghiu, burghiu de torsiune sau, uneori, doar burghiu, dar acesta din urmă se poate referi, de asemenea, la întreaga unealtă, spre deosebire doar de burghiul de tăiere în sine.

Burghiele sunt unele dintre cele mai comune și versatile piese din orice atelier mecanic sau magazie de scule de acasă. Ele pot găuri în metale, mobilier din lemn masiv, porțelan și chiar sticlă și, având la dispoziție o varietate de burghie diferite, se poate găsi un burghiu potrivit pentru aproape orice situație. Un aspect major al selecției burghiului este alcătuirea materialului burghiului în sine. Nu toate burghiele de torsiune vor funcționa la toate aplicațiile. Este important să se potrivească materialul burghiului cu materialul piesei de prelucrat pentru a produce cele mai bune rezultate.

Acest articol va prezenta informații despre burghie și despre materialele comune din care sunt fabricate, pentru a vă ajuta în procesul de selecție pentru o anumită aplicație.

Terminologie burghielor

Mai jos este prezentat un rezumat al unora dintre principalele noțiuni de terminologie referitoare la burghie.

 • Axă – se referă la o linie mediană care se desfășoară pe mijlocul burghiului longitudinal, de la vârful burghiului până la capătul corpului.
 • Conicitate posterioară – reprezintă o reducere a diametrului burghiului care are loc de la vârful burghiului până la capătul corpului burghiului.
  Cele mai multe burghie sunt prelucrate cu o conicitate mică în spate pentru a preveni blocarea burghiului în piesa de prelucrat atunci când acesta se uzează.
 • Corp – se referă la porțiunea burghiului care se extinde de la gât până la marginile exterioare ale buzelor tăietoare și care conține canelurile.
 • Diametrul burghiului – diametrul total al burghiului măsurat de la vârful burghiului până la margini.
 • Caneluri – sunt canelurile care se formează în burghiu și care au rolul de a permite îndepărtarea așchiilor din gaura care se taie și de a permite fluidului de tăiere să ajungă la buzele tăietoare ale burghiului. Canelurile au de obicei formă elicoidală sau sunt tăiate drept.
 • Buze – suprafețele de tăiere ale burghiului.
 • Gât – o secțiune mică a burghiului cu diametru redus, care se află între tija burghiului și corp.
 • Lungimea totală – este distanța măsurată de la capătul extrem al tijei până la colțurile exterioare ale buzelor de tăiere. Rețineți că această măsurătoare exclude capătul conic al tijei și vârful de tăiere conic de la vârful burghiului.
 • Unghiul vârfului – unghiul care se formează între buze atunci când se face o proiecție pe o suprafață plană paralelă cu axa burghiului și cu buzele de tăiere.
 • Tijă – porțiunea din burghiu prin care este ținut în poziție și antrenat, adică porțiunea care nu conține caneluri.
Tipuri de materie pentru burghie

Burghiele standard sunt fabricate folosind oțel ale cărui proprietăți mecanice permit ca burghiul să își mențină duritatea, să aibă o bună rezistență la abraziune și să reziste la modificări ale portanței ca urmare a căldurii generate în timpul procesului de găurire. În general, selectarea burghiului pentru o anumită aplicație ar trebui să se facă luând în considerare cantitatea de căldură care va fi generată.

Oțeluri pentru scule cu carbon


Oțelurile pentru scule din carbon sunt utilizate pentru aplicații în care va fi generată puțină căldură. Atât oțelurile cu conținut scăzut de carbon, cât și cele cu conținut ridicat de carbon sunt folosite pentru burghie, dar în scopuri diferite. Oțelul moale cu conținut scăzut de carbon nu poate tăia metale dure din cauza temperaturii lor slabe, dar poate tăia lemnul moale și materialele plastice. Acestea necesită ascuțire pentru a-și prelungi durata de viață. Principalul bonus al oțelului cu conținut scăzut de carbon este relativ ieftinătatea sa, mai ales în comparație cu unele materiale mai exotice pentru burghie.

Oțelurile cu conținut ridicat de carbon au o temperatură mai bună decât oțelurile cu conținut scăzut de carbon, astfel încât necesită mai puțină întreținere, cum ar fi ascuțirea, și își păstrează forma și eficiența mai mult timp. Acestea pot tăia atât lemnul, cât și metalele și, dacă sunt disponibile, sunt preferate oțelurilor cu conținut scăzut de carbon atunci când se taie lemnul extrem de dur.

Oțeluri de mare viteză


Oțelul de mare viteză (High-Speed Steel – HSS) este un material preferat pentru utilizarea la burghie, deoarece are o duritate roșie mai mare și o rezistență îmbunătățită la uzură. Aceste proprietăți permit găurirea la viteze de lucru mai mari și în materiale mai dure. Frecarea creată de strunjirea de mare viteză poate crește dramatic temperaturile, dar HSS este proiectat pentru a funcționa la aceste viteze mai mari. HSS poate funcționa și la temperaturi normale, dar numai la un nivel egal cu cel al oțelului carbon standard. HSS poate primi, de asemenea, acoperiri, cum ar fi nitrură de titan, care conferă burghiului o mai bună lubrifiere, scăzând frecarea și ajutând la prelungirea duratei de viață a burghiului.

Oțel de mare viteză cu cobalt


Burghiele din oțel de mare viteză (HSS) cu cobalt au adăugat cobalt, ceea ce conferă materialului o duritate roșie mai mare decât HSS-ul standard. Această duritate suplimentară permite ca aceste burghie să fie utilizate pentru găurirea materialelor care au o duritate Rockwell 38C sau mai mare, cum ar fi oțelul inoxidabil tratat, fonta sau titanul. De asemenea, acestea pot fi utilizate la viteze de tăiere mai mari decât HSS convențional și prezintă o rezistență superioară la abraziune.

Acoperiri și tratamente
Titan
 
Titanul este un metal rezistent la coroziune și, sub formă de nitrură de titan, este utilizat ca strat de acoperire aplicat pe burghiele HSS pentru a le conferi acestora un nivel foarte ridicat de duritate a suprafeței. Această caracteristică permite ca burghiele cu înveliș de titan să fie utilizate pentru a fora materiale dure și să dureze de până la 6 ori mai mult decât burghiile Această longevitate le face atractive pentru utilizarea în serii mari și repetitive. Este un strat de acoperire a burghiului foarte versatil și poate tăia o mare varietate de suprafețe, inclusiv multe tipuri de oțel și fier, precum și materiale mai moi, inclusiv lemn, gips-carton și plastic. Adăugarea de nitrură de titan reduce, de asemenea, frecarea dintre burghiu și piesa de prelucrat, reducând semnificativ căldura și, prin urmare, uzura.
 
Oxid negru
 
Oxidul negru nu este un strat de acoperire, ci mai degrabă un proces de tratament termic aplicat la HSS care reduce frecarea și crește durata de viață a burghiului cu aproximativ 50% față de cea a unui HSS standard. Acestea sunt create prin încălzirea HSS la 950 grade F pentru a adăuga rezistență la coroziune și rugină. Aceste burghie pot fi utilizate pentru oțeluri carbon, oțeluri aliate, precum și pentru materiale mai moi, cum ar fi lemnul, materialele plastice, PVC, gips-carton, precum și pentru metale mai moi, cum ar fi cuprul și aluminiul.
 
Acoperire cu zirconiu
 
Deși nu este un material principal pentru burghie, metalele acoperite cu zirconiu funcționează foarte bine pentru burghie. Acoperirea cu nitrură de zirconiu poate crește rezistența pentru materiale dure, dar fragile, precum oțelul. De asemenea, alcătuirea de zirconiu scade frecarea pentru o mai bună precizie de găurire.
 
Diamant
 
Unele burghie din oțel sunt înglobate cu praf de diamant; acestea sunt disponibile fie ca burghie cu miez gol, fie ca burghie mai mici cu nasul bont, fără spațiu deschis în mijloc. Diamantul le permite să taie materiale precum sticla, pietrele prețioase, ceramica, osul și piatra. Cu toate acestea, ele nu ar trebui să fie utilizate pe metale feroase. 
 
Puteți găsii orice tip de burghiu sau alte unelte pentru strunjire, găurire sau așchiere in magazinul online Timar Distrib. Acolo puteți testa burghie din gama Armeg Anglia, Maykestag Austria sau Rotec si Labor din Olanda.